Backpacken in Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh werd tijdens de Franse overheersing ook wel de parel van Indochina genoemd. De stad is erg populair door de vele tempels en pagoda’s die je er kan vinden en de ligging van de stad op het punt waar de machtige Mekong rivier en de Tonle Sap rivier bij elkaar komen. Phnom Penh werd wereldwijd erg bekend door de gruweldaden die de Rode Khmer in de stad hadden uitgevoerd. Naast de S21 martelgevangenis die de Rode Khmer in een oud schoolgebouw hadden gevestigd, laten de killing fields je nog altijd getuigen van de gruwelijke daden die hier zijn verricht. Bijna één derde van de bevolking van Cambodja werd vermoord of overleed aan de gevolgen van het bewind. Veel van de Phnom Penh reistips gaan ook over de nalatenschap van de Rode Khmer en de tempels en cultuur.

Over Phnom Penh

Met bijna anderhalf miljoen inwoners is Phnom Penh de grootste stad van Cambodja en ook gelijk de hoofdstad van het land. De drukke stad trekt veel Cambodjanen aan die op het omringende platteland leven en op zoek zijn naar werk. De textielhandel en het toerisme zijn de belangrijkste geldbronnen voor de economie van de stad.

Phnom Penh ligt op het punt waar de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier bij elkaar komen. Hier vind je een lange boulevard (Sisowath Quay boulevard) waar je verkoeling kunt vinden. De boulevard is erg populair en vormt het middelpunt van de stad. Ten zuiden van de boulevard vind je het koninklijk paleis en het nationaal museum van Cambodja. Ten noorden van de boulevard vind je de Wat Phnom, de berg (Phnom) waar Phnom Penh is gesticht door mevrouw Penh. Ten westen van de boulevard liggen diverse markten zoals de Phsar Thmei (centrale markt) en de Phsar Leu (oude markt)

De Mekong rivier en Tonle Sap rivier vormen een unieke combinatie. In het regenseizoen loopt het water van het grote Tonle Sap meer via de Tonle Sap rivier in de Mekong rivier om vervolgens in de Vietnamese Mekongdelta uit te komen in de Zuid Chinese zee. In de droge periode is de stroomrichting van de Tonle Sap rivier andersom. Het water van de Mekong rivier stroomt via de Tonle Sap rivier het Tonle Sap meer in. Om dit te vieren wordt elk jaar het waterfestival in Phnom Penh gevierd. Diverse teams strijden tegen elkaar in traditionele drakenboten op de rivier. Dit schouwspel is meestal half november, aan het einde van het regenseizoen, te aanschouwen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. All fields are required.