Kampot reistips

Kampot reistips

Kampot floreerde tijdens de Franse overheersing. De sfeervolle plaats groeide uit tot aan belangrijk handelscentrum van Cambodja. Er werd vooral veel peper, zout, fruit en vis verhandeld. Kampot trekt jaarlijks nog vele toeristen die vooral of de prettige sfeer van de plaats afkomen maar ook om een bezoek te brengen aan Bokor Hill station, een oud weerstation boven op Bokor mountain. Vanaf Bokor Hill station heb je een fenomenaal uitzicht op Kampot en het omringende platteland. De rit vanaf Kampot naar de top van de berg zelf is al spectaculair genoeg. Ook de ligging van de plaats Kep op 24 kilometer afstand maakt Kampot de ideale uitvalsbasis om het oude koloniale stadje te bezoeken. Veel Kampot reistips gaan ook over de koloniale gebouwen die je nog altijd vindt, Bokor Hill en Kep. Heb je de tijd, breng dat absoluut een bezoek aan Kampot.

Over Kampot

Kampot is een stad met een relaxte sfeer omringt door rijstvelden en peperplantages en nabij de zee met een uitzicht op het Domrey gebergte (Olifantengebergte). De sfeervolle stad is gelegen aan de Kampot rivier, ook wel Teuk Chhou of Prek Thom genoemd. Het grootste deel van Kampot is gelegen aan de oostkant van de rivier. Aan de westkant bevinden zich huizen en kleine bedrijven en een aantal hotels en guesthouses, vooral richting Bokor Hill ten Noord Westen van de Kampot rivier. Twee bruggen verbinden de oost-en westkant van Kampot met elkaar. Feitelijk ligt Kampot tussen het Domrey gebergte en de Golf van Thailand.

Vanaf Phnom Penh, Kep en Sihanoukville is Kampot per bus te bereiken. De meeste toeristen bezoeken Kampot om vanuit hier een excursie naar het nabijgelegen Bokor Hill station te maken. Een spookstadje op de top van Bokor Hill in het Bokor Hill national park. Indien je vanuit Vietnam richting Sihanoukville reist, is het zeker de moeite waard om een overnachting in Kampot te boeken. Kampot staat ook bekend om zijn peper. Diverse plantage hebben Kampot een goede naam gegevens als het gaat om kwalitatief hoogstaande peperkorrels.
Kampot is een populaire bestemming onder de toeristen. Net als Kratie tref je veel westerse toeristen aan maar ook veel westerse restaurantjes en hotels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je diverse westerse gerechten op de menukaarten aantreft (Pizza, burrito`s, hamburgers enz).

Geschiedenis van Kampot

Kampot was de belangrijkste haven van Cambodja voordat Sihanoukville tijdens de Vietnamoorlog in 1959 werd gebouwd met als functie het bevoorraden van de Viet Cong die in het zuiden van Vietnam tegen de Amerikanen vochten. De stad was tijdens de koloniale overheersing door de Fransen erg populair. Diverse Franse functionarissen woonden en Kampot en hadden er hun residentie, vaak mooi opgetrokken Frans aandoende woningen. De woningen kenmerkten zich door de hoge plafonds, hun geometrische vormen, hardhouten vloeren en mosterdgele tinten.

Onder het Franse bewind groeide Kampot uit tot een populaire ontwikkelde stad. De nabijheid van de zee was van grote invloed op deze populariteit. Om Kampot werden peperplantages opgezet evenals diverse vruchtenkwekerijen. Vooral de peper uit Kampot genoot hoog aanzien, vooral in Europa. Op de tafel van een zichzelf respecterend restaurant in Frankrijk stond een peper stel met peper uit Kampot.

Hoewel Kampot erg in trek was bij de Franse elite, was de berg naast Kampot eigenlijk nog populairder. Bokor Hill was een steile berg die uitkwam boven Kampot. De frisse zeewinden stuwden via de bergwanden op en verkoelden het bergplateau aanzienlijk. Het koelere klimaat bovenop de berg deed de Fransen een de zomers in Europa denken en nam het nodige heimwee bij ze weg. De Fransen besloten een luxe vesting te bouwen op Bokor Hill. Een katholieke kerk, een postkantoor, school, watertoren en diverse andere gebouwen werden gebouwd. De eerste ideeën vonden plaats in 1916 en in 1925 was de vesting gerealiseerd. Via de nieuw aangelegde weg begaven de Franse en hoog geplaatste Cambodjanen zich naar de top van de berg om te overnachten in het hotel en hun fortuinen te vergokken in het Casino. Er gaan geruchten dat gokkers na het verliezen van hun fortuin zelfmoord pleegden door over de steile klif te springen.

In 1940 werd de Bokor Hill voor het eerst verlaten door de opkomende oorlog tussen de voor onafhankelijkheid strijdende Vietnamezen en de Franse kolonisator. In 1970 werd de berg nogmaals verlaten door de opkomst van de Rode Khmer. De aanhangers van Pol Pot met zijn radicale maoïstische ideologie bezetten de berg in 1972 en gebruikten het als strategisch punt. De berg was immers zeer lastig en slechts van 1 kant te bereiken. Ook het totale overzicht en uitzicht op de golf van Thailand maakte de berg van strategisch belang in de strijd van de Rode Khmer. Toen het Vietnamese leger in 1979 Cambodja bevrijdden van de Rode Khmer werd er op Bokor Hill nog hevig gestreden. Diverse militaire bouwwerken zijn hier nog getuige van evenals de kogelgaten in de kerk en het hotel.

Het was nog ver nadat de Rode Khmer in 1979 werd verslagen dat ze nogmaals van zich lieten horen. In 1994 werd een passagierstrein afkomstig vanuit Phnom Penh met bestemming Sihanoukville in Kampot overvallen door de Rode Khmer. Een groot aantal passagiers werd afgeslacht en 3 buitenlandse toeristen werden als slaven ingezet voor zware arbeid. Na mislukte onderhandelingen werden ze in de jungle vermoord. het duurde tot lang na 1998 (dood van Pol Pot), dat de Rode Khmer officieel uit het gebied verdwenen was.

Overnachten in Kampot

Hoewel Kampot niet tot de top drie van populaire bestemmingen in Cambodja behoord, is de stad zeker in de subtop terug te vinden. Op jaarbasis bezoeken aardig wat toeristen deze stad, vaak in combinatie met een bezoek aan Sihanoukville of Kep. Er zijn daarom ook aardig wat hotel en guesthouses in Kampot te vinden. De meeste daarvan liggen in en om het centrum van de stad maar een aantal ligt ook aan de Kampot rivier. De prachtige vergezichten en het verkoelende water maken de hotels en guesthouses aan de rivier tot een ideale plek om de nacht door te brengen. De stad is op korte afstand gelegen en goed per motorbike of (vaak gratis) fiets makkelijk te bereiken.

Budget hotel tips Kampot

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Kampot om de nacht door te brengen maar wil je wel in een sfeervolle accommodatie en een mooie locatie verblijven, dan is Kampot River Bungalow precies was je zoekt. De bungalows liggen aan de westelijke oever van de Kampot rivier net ten noorden van de stad. Vanaf $6 kan je een nacht in je eigen bungalow boeken. Een absolute aanrader. Een ander goedkoop alternatief is Kampot Cabana

Middenklasse hotel tips in Kampot

Zoek je wat meer comfort en wil je best wat meer betalen, dan is Villa Vedici een goede keuze. Dit hotel heeft ruime en sfeervolle kamers die je vanaf $30 voor een nacht kunt boeken. Vooral de locatie is een groot pluspunt evenals het fijne zwembad. Vanaf het hotel dat aan de Kampot rivier ligt kijk je op de berg Bokor uit. Een perfecte keuze als je het niet erg vind om een hotel buiten de stad te hebben. Wil je liever in de stad verblijven maar ook aan de rivier, dan zijn de Natural Bungalows een goede alternatief.

Luxe hotel tips in Kampot

Het 4-sterren Starling Ridge Plantation Resort is de meest luxe accommodatie die je kunt vinden in Kampot. Het resort ligt echter wel een flink stuk buiten de stad in de bergen. Het resort heeft een prachtig zwembad met uitzicht over de bergen. Kamers boek je vanaf $95 per nacht inclusief ontbijt. Zoek je toch een hotel in of bij de stad, dan is Two Moons Hotel zeker een goede tweede.

Meer hotels en guesthouses in Kampot
Bekijk en vergelijk nog meer hotels en guesthouses in Kampot via Trivago.nl. Boek je hotel of guesthouse in Kampot eenvoudig via Booking.com of Agoda. Je hebt daar vaak geen creditcard nodig, betaald vaak pas na je verblijf en kan vaak tot kort voor aankomst nog kosteloos annuleren. Ben je op zoek naar nog goedkopere guesthouses of hostels, kijk dan eens op Hostelsclub.com en Hostelworld.com.

Hoe kom je in Kampot?

Kampot is vrij goed te bereiken. De enige mogelijkheid om de stad te bereiken is echter over de weg. Reizigers nemen vooral de bus en gedeelde taxi’s om in Kampot te komen. Vanaf Phnom Penh rijden de meeste bussen naar Kampot. Ze doen er 3 uur over en een buskaartje kost ongeveer $5 per enkele reis. Buskaartje voor Kampot zijn op het station in Phnom Penh te komen of via je hotel of guesthouse. Ook vanuit Takeo kan je de bus nemen die vanaf Phnom Penh naar Kampot rijdt.

Reis je vanuit Vietnam naar Cambodja, dan kan je een overnachting in Kampot plannen. Vanaf de grensovergang Ha Tien vlak bij de kust tussen Vietnam en Cambodja kan je in drie kwartier naar Kampot reizen. Het eerste deel vanaf de douane is per motorbike en vervolgens per bus of gedeelde taxi. Kosten liggen rond de $4.

Reis je vanaf Sihanoukville naar Kampot, dan maak je vaak gebruik van gedeelde taxi’s of mini-vans. Een ritje kost je $5 en duurt 2 uur. Regel je taxi vooruit via je hotel of guesthouse. Bussen tussen Sihanoukville en Kampot rijden niet altijd meer.

Bezienswaardigheden in Kampot

Kampot is een leuke stad waar je je goed kunt vermaken voor een aantal dagen. De stad is niet zo druk als Phnom Penh, Siem Reap of Sihanoukville dus je kunt hier erg eenvoudig een motorbike huren om de omgeving mee te verkennen. De huur van een motorbike zal je niet meer dan $6 per dag moeten kosten. Naast de Teuk Chhou (kampot rivier) in Kampot kan je makkelijk een motorbike huren bij een van de shops. Met een motorbike kan je eenvoudig de diverse bezienswaardigheden van Kampot bezoeken.

De top-bezienswaardigheid van Kampot is absoluut het nabij gelegen Bokor Hill (of Boko zoals de locals hem noemen). Bokor Hill is eigenlijk een berg die je vanuit Kampot duidelijk ziet liggen en waarop vroegen een Frans door gebouwd is dat voornamelijk voor de elite bestemd was. Na verloop van tijd is de stad in verval geraakt en in een spookstad veranderd. Regelmatig trekt een wolk van hevige mist over de kerk, het casino, het hotel en de huizen die nog op de op 1000 meter hoogte liggende bergtop te vinden zijn. De Fransen verkozen juist deze plek omdat de verkoelende zeewind en de koelte die op deze hoogte te vinden zijn erg aan thuis deden denken.

Terwijl je vroeger 2,5 uur lang in de achterbak van een 4-wheel drive moest afzien op de zeer hobbelige en gevaarlijke wegen waar kuilen van meer dan een meter in geslagen waren en waar de dichte jungle overheen groeide, kan je tegenwoordig eenvoudig met je motorbike op de prachtig (helaas minder mooi voor het avontuurlijk gehalte) aangelegde asfalt weg omhoog rijden in minder dan een uur. Bovenop de berg kan je onder meer het gerenoveerde casino vinden, een katholieke kerk, een tempel, een oud hotel, wat huizen en het oude paleis (black palace) van de koning. Iets verderop kan je de indrukwekkende Popovik waterval vinden. In de droge periode kan de waterval (vrijwel) droog liggen. De verwijzing naar Bokor Hill mag zeker niet ontbreken aan de Kampot reistips.

Kampot was ten tijden van de Franse overheersing een erg belangrijke stad voor de Fransen. In Kampot werd (en wordt nog steeds) de beste peper in de weide omtrek verbouwd. Sommige zeggen zelfs dat de peper de beste peper ter wereld is. Kampot peper stond erg goed aangeschreven en elk zichzelf respecterend restaurant in Frankrijk had dan ook een vaatje Kampot peper op tafel staan. Vooral aan de oostkant van Kampot tref je veel peperplantages aan waar je eenvoudig een kijkje kunt nemen. De mensen zijn erg gastvrij en laten je altijd rondkijken. Bij sommige van de peperplantages tref je ook kleine winkeltjes aan waar je een Kampot peper souvenir kunt kopen.

Naast de peperplantages kom je toevalligerwijs ook zoutvlaktes tegen. Langs de kust wordt op grote schaal zout gewonnen. Uitgestrekte vlaktes worden overstroomd met een kleine laag zout zeewater dat snel verdampt. Bij de verdamping blijft een kleine laag zeezout over. Door dit proces meerdere malen te herhalen blijft een flinke zoutlaag achter die vervolgens wordt afgehaald, schoongemaakt en verkocht.

Een andere leuke bezienswaardigheid in Kampot is Teuk Chhou(Kampot river). Eigenlijk is dit de naam van de rivier die door Kampot loopt maar locals bedoelen hiermee de stroomversnellingen die je stroomopwaarts kunt vinden. Bij deze stroomversnellingen kan je heerlijk afkoelen in de rivier en in de schaduw van de bomen. Ook kan je in een van de leuke restaurantjes wat uitrusten in een hangmat en genieten van een heerlijke verse riviervis. Om bij de stroomversnellingen te komen moet je vanuit de stad de brug oversteken en vervolgens de eerste asfaltweg aan je rechterhand inslaan. Na een aantal kilometer kom je de dierentuin van Kampot (Kampot zoo) tegen aan je linker hand. Iets verderop liggen de stroomversnellingen (aan je rechterhand).

Tenslotte is het rondwandelen van de stad Kampot op zich ook erg leuk en behoort ook zeker tot de Kampot reistips. De oude koloniale stad huisvest nog tal van oude koloniale Franse panden waarin tegenwoordig vaak hotels of restaurants gevestigd zijn.

Meer Kampot reistips?

Ben je op zoek naar nog meer handige Kampot reistips? Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja dan niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Kampot reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Kampot reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. All fields are required.