Battambang reistips

De twee aantrekkingsfactoren van Battambang zijn het prachtige landelijke platteland en de mooie koloniale gebouwen in de binnenstad. Beide zorgen ervoor dat jaarlijks vrij veel toeristen deze interessante stad komen bezoeken. De oude koloniale stad was een druk handelscentrum van de Fransen in de koloniale periode. Er werd veel handel met Thailand gevoerd waarbij vooral veel fruit en vruchten werden verhandeld die van het omringende platte land afkomstig waren. De vruchtbare gronden zorgden voor hoge producties. Battambang groeide uit tot de tweede stad van het land en viel tijdelijk zelfs onder Thais bevel. De handelsgebouwen die door de Fransen werden gebouwd zijn nog in erg goede tact. Veel Battambang reistips gaan dan ook over de koloniale gebouwen in de stad en het originele Cambodjaanse platteland waar je prachtige tochten doorheen kunt maken.

Over Battambang

Battambang is na Phnom Penh de 2e stad van Cambodja qua inwoneraantal. Met zo`n 250.000 inwoners is de stad een belangrijk economisch punt in het land. Vanwege de ligging nabij Thailand en de grote rijst-en vruchtenoogsten, speelt de handel een grote rol. Toen de provincie Battambang tegelijk met Siem Reap aan Thailand was afgestaan diende het ook als belangrijke hub tussen de 2 landen. Battambang werd gesticht in de elfde eeuw en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het was vroeger de hoofdstad van Monton Kmer en ligt in het hart van noord-westelijk Cambodja.

Het land rondom Battambang is vruchtbaar. Veel rotsgrond zoals in andere provincies ontbreekt waardoor er veel landbouwproducten worden verbouwd. Voor de tijd dat vrijwel alle infrastructuur in en rondom Battambang werd verwoest, was Battambang de rijstschuur van Cambodja. Ook de visvangst is van belangrijke invloed op Battambang. De Sangker rivier loopt door het centrum van de stad en komt uiteindelijk uit in het Tonle Sap meer.
Battambang is een rustige en overzichtelijke stad aan de oevers van een rivier. De stad heeft nog een oud koloniaal centrum waar nog goed de Franse bouwstijlen te herkennen zijn. Waarschijnlijk heeft de stad samen met Kampot de best bewaarde koloniale gebouwen van Cambodja.

De naam Battambang betekend letterlijk “de verloren stok” en refereert aan de legende van Preah Bat Dambang Kranhoung (Kranhoung de stokkoning) Sinds de infrastructuur in maar vooral rondom Battambang aanzienlijk zijn verbeterd is Battambang goed te bereiken voor toeristen. Het is zeker de moeite waard om een aantal dagen door te brengen in de stad. Vanuit de stad zijn vele uitstapjes mogelijk naar nabijgelegen tempels (Phnom Banon of Wat Ek Phnom bijvoorbeeld), een bezoek aan het platteland, of een bezoek aan vissersdorpen in de buurt.

Geschiedenis van Battambang
Thailand of Cambodja
In de geschiedenis is Battambang vaak veranderd van eigenaar. Soms waren het de Thai (toen der tijd Siam genaamd) en later weer de Khmer die Battambang tot grondgebied hadden gemaakt. Vanaf de 15e eeuw tot de Franse overheersing van Indochina is Battambang vrijwel altijd van Thailand geweest. In 1907 kregen de Fransen de Thai zo ver om het weer terug te geven aan “Cambodja” dat toen uiteraard in Franse handen was. In 1941 namen de Thai Battambang met behulp van de Japanners weer in. Het duurde tot 1947 voor de regio Battambang weer bij Cambodja hoorde. Onder grote internationale druk werd Thailand gewezen op het feit dat de regio oorspronkelijk tot Cambodja behoorde. De Thai werden vriendelijk doch dringend gevraagd de provincie weer over te dragen aan zijn rechtmatige eigenaar.

De Fransen
De Fransen maakten een aantrekkelijk centrum in Battambang. Aan de oevers van de Sangker rivier bouwden ze mooie koloniale panden. Het gebied was van economisch groot belang vanwege de handelsroute en de productie van rijst en fruit.

Rode Khmer
Battambang werd na de val van de Rode Khmer in Phnom Penh het bolwerk van de Rode Khmer. Nadat het Vietnamese leger Phnom Penh was binnengedrongen zochten de Rode Khmer hun heil in het noord-westen van Cambodja, tegen de grens met Thailand. Battambang was vaak het middelpunt van diverse conflicten tussen het regeringsleger en de Rode Khmer. De Rode Khmer hadden in steden als Pailin, Anlong Veng en Battambang nog veel aanhangers. Battambang was echter de frontlinie waar diverse slagen werden uitgevochten. Broer nr 3, Ieng Sary, die zijn hoofdkwartier in Pailin had, had de regie over de Rode Khmer troepen in de regio. Het heeft tot 1998 geduurd tot de laatste Rode Khmer strijders verdreven waren. Pol Pot kwam op natuurlijke wijze te overlijden in de noordelijke stad Anlong Veng

Battambang is omringt door een aantal heuvels of bergen. Op deze heuvels hadden de Rode Khmer goed zicht op de vijand. De bekendste berg is Phnom Sampeau (Boot berg). Op deze berg tref je nog een howwitzer en een grote mitrailleur aan die getuigen van de strijd. Ook zijn de “Killing Caves” te vinden op de berg. Een aantal burgers is hier van bovenaf in een grot gegooid. Vaak niet gelijk door maar zwaar gewond. Mensen overleden aan hun verwondingen en van honger of dorst.

Overnachten in Battambang

Er zijn volop accommodaties in Battambang te vinden. De grote stad heeft een vrij groot aanbod hotels en guesthouses. Veel van de hotels en guesthouses liggen in en om het centrum van de stad ten westen van de Sangker rivier. Ook aan de oostkant van de rivier kom je een aantal accommodaties tegen. Vanaf de meeste hotels en guesthouses in Battambang loop je binnen een paar minuten het centrum in. Een klein aantal hotels en resort die duurder zijn liggen aan de rand van de stad. Sommige hotels hebben een rooftop restaurant waar vaak een heerlijk klein windje verkoeling biedt en waar je soms een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Budget hotel tips Battambang

Ben je op zoek naar een leuk en goedkoop hotel in Battambang, dan is het 333 Guesthouse een ideale keuze. Het guesthouse ligt in het centrum van Battambang en biedt kamers vanaf $5 per nacht. De kamers zijn vrij ruim, eenvoudig en schoon. Je deelt een balkon met de buren. Vanaf het balkon kijk je mooi over de stad uit.

Middenklasse hotel tips Battambang

Heb je wat meer geld te besteden en zoek je iets meer luxe en comfort, dan is het King Fy Hotel een absolute aanrader. Het hotel heeft een zwembad en ruime kamers. Het hotel ligt aan de oostelijke oever van de Sanker rivier en vlakbij het centrum van Battambang. Het hotel is hoog dus veel kamers bieden een mooi uitzicht over de stad. Kamers kan je vanaf $25 per nacht boeken.

Luxe hotel tips Battambang

Een echte aanrader is het Battambang Resort dat net ten zuiden van de stad ligt in een rustige en natuurlijke omgeving. Het 4 sterren resort ligt tussen de rijstvelden in en heeft een prachtig zwembad. De kamers zijn ruim opgezet en het resort heeft ook een restaurant waar je heerlijk kunt eten. De eigenaar is Nederlands. Het Battambang resort is een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen. Een kamer boek je al vanaf $65 per nacht inclusief ontbijt.

Meer Battambang reistips?

Wil je nog meer te weten komen over Battambang en ben je op zoek naar nog meer Battambang reistips? Vergeet dan niet om een goede reisgids mee te nemen. In de betere reisgidsen tref je tal van Battambang reistips aan maar kan je tijdens en voorafgaand aan je reis ook veel andere nuttige informatie opdoen.