Vliegvelden in Cambodja

Vliegvelden in Cambodja

Hoewel Cambodja ongeveer vier keer zo groot is als Nederland zijn er toch niet zo veel vliegvelden in Cambodja te vinden. Het land telt slechts drie internationale vliegvelden. Er zijn verder geen vliegvelden in Cambodja die alleen op nationaal niveau worden gebruikt. Vroeger was dat wel het geval maar sinds enkele jaren zijn er nog maar drie vliegvelden operationeel. Met de opkomende markt is er een grote kans dat in de nabije toekomst wel meer vliegvelden worden gerenoveerd en opgesteld voor commerciële vluchten.

Internationale vliegvelden in Cambodja

De drie internationale vliegvelden in Cambodja zijn die van Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville. De luchthaven van Siem Reap is veruit de belangrijkste. Dit komt vooral door de liggen nabij de tempels van Angkor. Siem Reap is dan ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de indrukwekkende tempels die jaarlijks door ongeveer vier miljoen toeristen bezocht worden. Hoewel het vliegveld van Siem Reap vrij nieuw en modern is voldoet het eigenlijk al niet meer aan de vraag. De luchthaven zal op korte termijn worden vervangen door een luchthaven meer een grotere capaciteit.

Siem Reap International Airport

Hoewel Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja is, vlieg het grootste deel van de internationale toeristen op het vliegveld van Siem Reap. De belangrijkste oorzaak hiervan is uiteraard de aanwezigheid van de tempels van Angkor die vlakbij Siem Reap en het vliegveld liggen. Vooral veel Aziatische toeristen uit Zuid-Korea, Japan, China en Thailand vliegen graag op Siem Reap Angkor International Airport. De luchthaven is een aantal jaren terug gebouwd maar kan nu eigenlijk de grote stroom toeristen niet meer goed verwerken. Er zijn al vergevorderde plannen voor een nieuwe luchthaven in Siem Reap.

Phnom Penh International Airport

De tweede luchthaven van het land qua passagiers aantallen is Pochtentong International Airport in Phnom Penh. De luchthaven ligt 16 kilometer buiten het centrum van Phnom Penh en vervoert ongeveer 2.000.000 passagiers per jaar. Ook deze luchthaven staat in verbinding met diverse grote steden in Zuidoost Azië. Voor weinig geld kan je vanaf omringende landen naar Phnom Penh vliegen. Ook voor deze luchthaven, die ook vrij nieuwe is, zijn plannen om uit te breiden in een ver gevorderd stadium.

Sihanoukville Kaong Kang International Airport

Het vliegveld van Sihanoukville blijft ver achter bij die van Siem Reap en Phnom Penh. Jaarlijks maken nog geen 100.000 passagiers gebruik van de luchthaven. Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan verbindingen. De belangrijkste verbinding is die tussen Siem Reap en Sihanoukville. Hoewel het vliegveld van Sihanoukville de naam van Internationale luchthaven draagt, zijn er pas sinds kort internationale vluchten mogelijk. Ook worden op niet regelmatige basis vluchten onderhouden met China en Bangkok. Vanaf 19 juni 2016 komt daar een regelmatige 3-weekse verbinding met Ho Chi Minh stad bij. Al lange tijd zijn er plannen om ook vanaf Bangkok op Sihanoukville te vliegen maar die plannen zijn op de lange baan geschoven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. All fields are required.