Visum voor Cambodja

Visum voor Cambodja

Ga je door Cambodja reizen, dan heb je een visum voor Cambodja nodig. Alleen inwoners van de Zuidoost Aziatische landen Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Vietnam, Thailand en Indonesië mogen zonder Visum Cambodja binnenreizen. Je kan op verschillende manieren aan je visum voor Cambodja komen. Naast het op voorhand regelen van je Visum voor Cambodja bij de ambassade kan je ook je “visum on arrival” bij de grens regelen. Ook kan je tegenwoordig eenvoudig je visum online bestellen.

 

Voorwaarden aan het visum voor Cambodja

Als je een visum voor Cambodja wilt gaan aanschaffen bij de Cambodjaanse ambassade in Brussel of online wilt gaan bestellen, dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden die aan het visum voor Cambodja worden gesteld. Deze voorwaarden zijn ook van toepassing als je aan de grens je visum gaat regelen (visa on arrival).

 • Geldigheidsduur is 3 maanden (vanaf afgifte datum)
 • Eenmalig toegang (single entry)
 • Lengte van het verblijf in Cambodja is maximaal 30 dagen
 • Geldigheidsduur van je paspoort moet minimaal 6 maanden zijn

Een regulier toeristen visum is altijd een single entry visum dat 3 maanden geldig is vanaf de datum waarop het visum verkregen is. Vanaf het moment dat je Cambodja binnenkomt is het visum voor een periode van 30 dagen geldig. Je mag, zoals de naam al doet vermoeden, éénmalig Cambodja binnen gaan. Zodra je het land uit reist en weer terug wilt komen zal je een nieuw visum moet aanschaffen. Cambodja vereist, net als veel andere landen, dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is op het moment dat je Cambodja binnenkomt.

Stel dat het je zo goed bevalt in Cambodja en je graag nog wat langer wilt blijven, dan zijn er twee mogelijkheden. Wil je slechts enkele dagen langer verblijven in Cambodja, dan “overstay” je simpelweg je verblijf. Ofwel, je blijft wat langer in Cambodja en onderneemt daarop verder geen actie. Gevolg is dat je een boete van $5 per extra dag dat je in Cambodja bent verbleven moet betalen bij het verlaten van Cambodja (via landgrens of luchthaven). Dit is op zich geen “big deal” en wordt regelmatig gedaan door backpackers.
Een tweede optie is om je visum te verlengen (extended visa / visa extension). Je mag je reguliere visum éénmalig verlengen voor de periode van (nogmaals) 30 dagen. Je kan dat op twee manieren regelen. Op veel plaatsen bieden hotels, guesthouses, reisbureau’s en zelfs supermarkten (Samudera in Sihanoukville en Lucky in Phnom Penh en Siem Reap) aan om een “extended visa” voor je te regelen. Je kan het verlengen dus uitbesteden. Uiteraard kan je ook zelf je visum verlengen. besteed je het verlengen van je visum uit, dan scheelt dat je vaak een lange busrit naar de grens en dus een hoop tijd. Ook zullen de servicekosten die je betaald waarschijnlijk (een stuk) lager zijn dan de kosten die je zelf moet maken voor het verlengen.

Soorten visums

Sinds 2013 zijn er twee soorten visums te verkrijgen voor toeristen die Cambodja willen gaan bezoeken. Naast het reguliere toeristen visum dat je bij elke grensovergang en luchthaven kunt gebruiken is er tegenwoordig ook nog de mogelijkheid om online aan je visum te komen. Aan het online visum of e-visum zijn voor-en nadelen verbonden. Hieronder kan je ze lezen.

Het reguliere visum voor Cambodja

Het reguliere visum voor Cambodja is bij elke grens en luchthaven te gebruiken voor zowel in-als uitreizen. Je kunt het visum bij alle landgrenzen en grenzen die je per boot passeert gebruiken (Mekong route via Chau Doc in Vietnam). Je kan op 4 verschillende manieren aan je reguliere toeristenvisum voor Cambodja komen.

 • Van te voren in Nederland bestellen. Je kan in Nederland een Visum Cambodja bestellen via Visum Cambodja. De service is erg snel en bespaart je veel tijd en zorgen.
 • Zelf aanvragen in Brussel. Bij het Cambodjaanse consulaat in Brussel kan je zelf je visum voor Cambodja aanvragen. Je moet wel op en neer reizen naar Brussel, vaak 2 keer, je bent ook veel tijd kwijt.
 • In grotere steden in Zuidoost Azie zelf het visum aanvragen.
  In grote steden als Bangkok, Ho Chi Minh stad, Kuala Lumpur, Hanoi en Vientiane kan je tijdens je reis zelf bij de Cambodjaanse ambassade je visum voor Cambodja aanvragen. Ook dit kan een paar dagen duren. Op feestdagen uiteraard nog langer.
 • Je visum bij de grens of luchthaven regelen.
  Je kan je visum bij de grensovergang zelf aanvragen (visa on arrival). Dit kan niet bij alle grensovergangen dus bekijk eerst waar het mogelijk is. Op zowel de luchthaven van Phnom Penh (Pochentong) en Siem Reap (Angkor International Airport) is de aanvraag zo gepiept. Binnen 10 minuten ben je in het bezit van je visum. Je moet bij de visa on arrival wel een recente pasfoto hebben, je visumaanvraagformulier (application form) ingevuld hebben, je arrival card ingevuld hebben en $30 contact geld meenemen om af te rekenen. Op beide luchthavens zijn ook pinautomaten waar je dollars kunt pinnen.

Het e-visum voor Cambodja

Het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft in 2013 een elektronisch visum op de markt gebracht. Het e-visum kan je vrij eenvoudig online aanvragen via de website van het Cambodjaanse ministerie. Je hoeft zodoende niet meer op een andere manier je visum te regelen. Belangrijk met het regulier visum is wel dat je niet bij elke grensovergang terecht kunt met het e-visum. Je kunt wel Cambodja via elke grensovergang verlaten met een e-visum maar je kan niet met het e-visum via elke grensovergang Cambodja binnenkomen. Kijk daarom eerst goed bij welke grensovergangen het gebruik van het e-visum mogelijk is.

Voor de aanvraag voor het e-visum moet je beschikken over een geldige creditcard. Heb je geen creditcard, schaf deze dan zeker aan. Hij komt vaak van pas op reis. Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld en hebt ge-upload krijg je binnen 3 werkdagen het e-visum toegestuurd per e-mail. Aan de aanvraag van het e-visum zijn voorwaarden verbonden:

 • Verwerkingstijd van 3 werkdagen.
 • Visumkosten van USD30 + USD7 (verwerkingskosten).
 • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het binnengaan van Cambodja.
 • Je moet in het bezit zijn van een creditcard.
 • Je moet een recente pasfoto in digitaal formaat (JPEG of PNG formaat) opsturen.

Inwoners van Afghanistan, Algerije, Saoedi-Arabië, Bangladesh, Iran, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Sudan en Nigeria komen niet in aanmerking voor het e-visum.