Beste reistijd voor Cambodja

Het is het hele jaar door goed mogelijk om door Cambodja te reizen maar er is een periode die je kan aanduiden als beste reistijd voor Cambodja. De temperatuur ligt vrijwel het gehele jaar door tussen de 28 en 38 graden Celsius met hier en daar een uitschieter. Uiteraard zijn er verschillen in temperatuur tussen de kustregio’s en het binnenland en ook in de bergachtige gebieden in het noorden van het land kan het iets frisser zijn. Ook is het in de nachten een 5 tot 10 graden frisser. De belangrijkste factor die bepaalt wat de beste reistijd voor Cambodja is is de neerslag. De hoeveelheid neerslag is lang niet het hele jaar door het zelfde.

Twee seizoenen

Cambodja kent, net als de meeste andere landen in Zuidoost Azië, 2 seizoenen die duidelijk van elkaar verschillen. Het grote verschil zit hem niet zozeer in de temperatuur. De temperatuur in de twee verschillende seizoenen kan hooguit enkele graden verschillen. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid neerslag tussen beide seizoenen. Cambodja wordt in een bepaalde tijd van het jaar sterk door de moessonregens bindvloed. Samen met die neerslag die tijdens deze periode valt, is er ook een duidelijk verschil in de luchtvochtigheid te merken in deze periode. De benauwdheid is veel groter en de periode dat er veel regen valt.

Het regenseizoen in Cambodja

Cambodja kent een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen in Cambodja loopt van mei tot en met november. In de maanden september en oktober valt doorgaans de meeste neerslag. In november neemt de hoeveelheid neerslag af om in december vrijwel helemaal te stoppen. Het regent meestal niet de hele dag door in Cambodja. Het regenseizoen in Cambodja houd meestal in dat er aan het einde van de dag even een grote stortbui plaats vindt. Meestal rond 17:00 uur gaat het helemaal los voor ongeveer een half uur. Door de aanwezigheid van de moesson raakt de lucht verzadigd met kleine waterdruppels. Aan het einde van de dag neemt de hoeveelheid waterdruppels toe en hechten ze aan elkaar. Zodra de druppels te zwaar worden, vallen ze als regen neer op aarde. Over dag voel je dan ook duidelijk de benauwdheid. Na de regenbui klaart de lucht weer op en is ook de benauwdheid weg. Tijdens het regenseizoen willen de straten van Phnom Penh en Siem Reap nog wel eens flink onder water staan. Dit komt door de slechte riolering en afvoer. Het regenseizoen is niet de beste reistijd voor Cambodja maar als je rekening houd met wat regen en benauwdheid is het op zich goed te doen.

Het droge seizoen in Cambodja

Het droge seizoen in Cambodja loopt van december tot en met mei. De droge periode kent weer een “koele” en warme periode. De eerste maanden van het droge seizoen in Cambodja zijn ook de koelste. Van december tot februari ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 31 graden. In de maanden februari, maart en april ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Cambodja op ongeveer 35 graden. Dit zijn uiteraard de temperaturen in de schaduw. Pal in de zon is het aanzienlijk heter. Het is lastig om het daar lang uit te houden. Tijdens het droge seizoen is de benauwdheid nog wel aanwezig maar stukken minder dan in het regenseizoen. De drukkende benauwdheid ligt dan ongeveer 20 tot 25% lager dan in het regenseizoen. Aan het einde van de droge periode, vanaf eind maart en april, neemt de benauwdheid weer langzaam aan toe. Het regenseizoen staat weer voor de deur. Binnen de droge periode is de maand februari tot en met april de beste reistijd voor Cambodja.